Yöneticiler, denetçiler veya kat maliklerinin 2/3’ü kararı ile apartmana ait Deprem Risk Raporu yapılması kararı alınır. Bu durumun gerçekleşememesi halinde kat maliklerinden biri tapu fotokopisi ve dilekçe ile ilgili idareye veya Çevre Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğüne başvurulur.
Binanın mimari ve statik projeleri ile imar durumu temin edilir.Projeler yoksa binaya ait röleve projesi yapılır,yaptırılır.
Deprem Risk Raporu için Lisanslı Kamu Kuruluşuna başvurulur. Binadan örneklerle Karot aldırılır.
Lisanslı Kamu Kuruluşu Deprem Risk Raporu hazırlar.
Hazırlanan Deprem Risk Raporu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne başvurulur.
Bakanlık, Deprem Risk Raporunu onay yazısı ile tarafınıza iletir.
Apartman maliklerinin hisselerine göre 2/3 ünün kararı ile Müteahhit Firma seçimi yapılır. Kat malikleri Bina Ortak Karar Protokolünü; Deprem Risk Raporu sonucuna göre yıkılıp yapılması, güçlendirilmesi, kat karşılığı yükleniciye verilmesi gibi kararlar için protokol hazırlar. Kat malikleri anlaşamadığı takdirde, devlet binayı istimlak edip, rayiç bedeli üzerinden tutarını arsa payı oranında kat maliklerine dağıtır veya Devlet, TOKİ vasıtasıyla kat karşılığı verip gelir hasılatı paylaşımı yaparak arsa payları oranında dağıtabilir.
Ortak Protokolün, kat maliklerin en az 2/3’ü çoğunluğunda imza edilmesi halinde Deprem Risk Raporu ile Belediyesine veya İl Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne dilekçe ile sunulur. Karara katılmayanların gayrımenkulleri Belediyesi kanalı ile, ilk satışta apartman maliklerinin katılacağı satılmaz ise 15 gün sonra herkese açık olarak yapılacak arttırma ile satılır ve Müteahhitle yeni alan Malik sözleşmesini imzalar.
Gayrimenkul Değerlendirme Raporu ile birlikte Kira Yardımı Belgeleri hazırlanır.
Bakanlık yeniden inşa veya güçlendirme için kredi temin eder ve kira yardımı yapar.
Yeniden inşa veya güçlendirme için tüm projeler hazırlanır ve inşaat ruhsatı alınır.
Yeniden inşa veya güçlendirme için yüklenicilerle sözleşme yapılır.İnşaat başlar, inşası tamamlanan binanıza iskan alınır ve kat malikleri deprem riski olmadan binada yaşamlarını sürdürürler.
06.03.2007 tarih ve 26454 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan yönetmeliğin Mevcut Binaların Değerlendirilmesi ve Güçlendirilmesi başlıklı 7.bölümünde belirtilen hükümlere göre hazırlanır.Detaylı çalışmaların neticesinde yapıya ait veriler raporlandırılarak, yapının olası depreme karşı dayanıklılığı tespit edilir.
Binanın yerinde projesine göre incelenmesi,
Binada oluşan yapısal hasarların belirlenmesi,
Yapının beton kalitesinin ölçülmesi için binadan karot örnekleri alınması ve deneylerinin yapılması,
Yapının çelik donatılarının röntgeninin alınması ve taşıyıcı elemanlara ait donatıların mevcut durumunun analiz edilmesi, günümüz Afet Yönetmeliğine göre uygunluğunun tespiti,
Binanın oturduğu zemin parametrelerinin ölçümlenmesi için Zemin Etüd raporunun hazırlanması,
Yapının bilgisayar ortamında beklenen depreme dayanıklılık performans analizlerinin yapılması,
Yapılan detaylı çalışmaların neticesinde Risk Raporunun hazırlanması ve yapı sahiplerine detaylı bilgi verilmesidir.
Bina maliklerinden birine ait tapu fotokopisi,
Binanın ilgili Belediyenin İmar Müdürlüğüne başvurularak binaya ait statik ve/veya mimari projeleri temin edilmelidir.Şayet Belediyenin arşivlerinde projeler bulunmaz ise binaya ait röleve projesi hazırlanır.
Yapının yıkılıp yapılması durumunda hak sahibi, daire başına 200.000TL lik düşük faizli, 120 ay vadeli banka kredisi alabileceklerdir.Alınan kredinin, 1/3 faizini Bakanlık karşılayacaktır. Dairenin yıkılıp yeniden yapımı veya güçlendirilmesi için alınacak kredinin haricinde Devletten kira yardımı da alınabilecektir.
Çürük binalara verilecek kredi desteğinden konut sahiplerinin dışında, binasını yenilemek isteyen vatandaşlar ile bu konutlarda kiracı olarak oturanlar da yararlanacaktır.
Binanıza güçlendirme yapılması durumunda daire başına bankalardan 100.000TL lik banka kredisi alabileceksiniz.Alınan kredinin, 1/3 lük faizini Bakanlık karşılayacaktır.
Tahliye ve 18 aylık kira masrafları enflasyon (TÜFE) oranında Bakanlık tarafından hak sahiplerine hibe edilecektir. İstanbul için 2021 yılı Kira yardımı aylık 1.150 TL olup her sene TÜFE oranında arttırılacaktır. Ayrıca Kiracı taşınma anında 2.300 TL almaktadır.
İstenmesi halinde, malik veya kiracıların taşınmalarına yardımcı olmak için 5 aylık kira yardımını peşin olarak alınabilecektir.